“Råd burde ikke koste penge” | Interview med Anders Fogh

Telefonen ringede. Jeg kunne se at det var Mathias. Jeg tog den, selvom jeg havde dårlig samvittighed over at have trukket mit svar så længe. Vi havde snakket om, hvorvidt jeg skulle blive medlem hos StartUp Central. Jeg vidste ikke rigtig om jeg skulle være medlem, mest fordi at jeg på det tidspunkt, ikke rigtig var klar over hvad det kunne give mig af værdi. Jeg løftede telefonen op fra bordet. ”Hej du taler med Mathias fra StartUp Central…”. Jeg havde tidligere sagt at jeg kun havde tid til at snakke om det på mandag. Hvad jeg ikke havde tænkt over, var at det var påske-helligdag. Jeg ved ikke om Mathias havde tænkt over det, men det forhindrede ham ikke i at ringe mig op som lovet. Mathias havde taget en pause fra påskefrokosten, og gav sig tid til at snakke med mig, som ikke engang var kunde. Hele Mathias’ energi og passion for virksomheden fangede mig og gjorde at jeg straks fik et ønske om, at blive en del af det fællesskab og vide mere om hvordan man får så motiverede og engagerede ansatte som Mathias, hvordan en virksomhed kunne vækste så ivrigt og ikke mindst finde ud af hvem der stod bag denne virksomhed og hans historie.

Besøg StartUp Central HER.

Jeg hedder Martin Bjørn og er ung iværksætter. I dette indlæg kan du læse mere om hvordan Anders Fogh har fundet på og skabt virksomheden StartUp Central.

Om Anders

Anders Fogh er ægtemand, far til fire børn og bosat i Brædstrup. Anders fortæller, med et glimt i øjet, at han er den typiske iværksætter med fire børn, en hund, to biler og et hus. Anders beskriver sig selv som bestemt, ”jeg kan godt lide at have struktur på de ting jeg laver”. På trods af den minimale tid, nyder han også at være sammen med sin familie og venner, ”så kobler jeg også fra”.

Har du altid været iværksætter

Anders: ”Nej det har jeg ikke – jeg er salgsuddannet”. Anders har udover over den almindelige folkeskole gennemført en  handelsskole efterfulgt af Købmandsskolen.
Derefter i butik, så på kontor, som phoner, som storkundesælger og i dag er han iværksætter.

Har der alligevel været noget iværksætter i dig

Jeg har erfaret igennem min interviews, at der som regel har været nogle andre projekter i forvejen. Jeg spurgte derfor videre ind til hans fortid og nogle af hans tidligere projekter:
”Ja jeg har da prøvet en to gange – måske tre på at starte noget op, men aldrig rigtig slået igennem”. Anders fortæller også om hans tid som ansat i andres virksomheder, hvor han altid har tænkt ud af boksen, fundet ud af hvordan man kunne gøre ting anerledes og gøre forretningerne mere unikke. Anders beskriver iværksætter-kompetencer som; Idétænkning og eksekvering og knap så meget strukturen i det, ”og det var det der gik galt i de andre virksomheder. Grunden til at jeg ikke kom ret langt, var fordi jeg ikke havde styr på mine regnskaber, udeståender – jeg havde faktisk ikke styr på driften af virksomheden. Jeg havde bare styr på at sælge og jeg havde styr på at eksekvere på mine idéer, men ikke alt det bagved liggende”.
Som jeg tænkte, kan jeg nu høre at Anders altid har haft en skabertrang og evne til at tage intiativ og eksekvere. Der har altid været en lyst og iver efter at optimere. ”Jeg har altid prøvet at gøre det nemmer for mig selv”.

Har der været noget i din opvækst, som har gjort at du er endt som iværksætter

”Min far og min farfar er begge to dygtige erhvervsmennesker og har været gode i deres erhverv. Jeg tror personlig at jeg minder mest om min farfar, som var meget hård, konsekvent og også viljesat på at arbejde mere end man burde, for at nå sine mål. Det har min far også været, men han er blevet klogere – det er jeg ikke endnu” fortæller Anders.

”Min mor har også spillet ind ved altid at være der – altid været hjemmegående, hvor min far har arbejdet benhårdt og været ude og efterleve en masse drømme”.

Anders konkluderer at de generelt, på hans fars side, er meget karrieredrivende og bestemte på at nå deres mål. ”… og dygtige til det” – tilføjer Anders.

Har du et behov for at skabe

Efter Anders havde nævnt at han havde forsøgt at starte noget op 3 gange før, dog uden held, ville jeg finde ud af om der lå en trang i ham for at starte- eller skabe noget. Anders: ”Ja – det gør der helt sikkert. Hvis jeg ikke havde arbejdet med det her, ville jeg stadigvæk prøve at starte noget andet”.
”Vil du blive ved med at være i StartUp Central eller har du et behov for at starte noget nyt?”, hvilket Anders svarede til: ”Jeg tror på at jeg kan starte noget og være i StartUp Central på samme tid – det afhænger bare af at have styr på ens time management. Jeg er sikker på at jeg kan være i flere virksomheder, men som det ligger nu kan jeg sagtens bruge resten af mit liv i StartUp Central, men altså, ingen ved hvad der sker i morgen”.

”DE IVÆRKSÆTTERE DER FÅR SUCCES, ER OGSÅ DEM DER SØGER HJÆLPEN” – ANDERS FOGH

Anders fortæller om, hvordan han altid har været god til at spørge andre til råds. ”Jeg har lyttet når jeg synes det gav mening og ladet vær med at lytte når jeg ikke synes det gav mening.”

Har du sat dig nogle mål

Anders: ”Jeg stræber efter, hver dag at blive bedre til det jeg gør. Jeg prøver hele tiden på at blive klogere. Men jeg har også et mål om at købe et specifikt ur når jeg engang er lykkedes med det hele.”. Jeg spurgte videre ind til uret og Anders forklarede mig hvordan det at købe et Patek Philippe ur, ville være et symbol, for ham selv, på at han havde opnået det han skulle. ”Så håber jeg også på at kunne skabe mig et navn. Det der driver mig, er at hjælpe så mange iværksættere som muligt. At få så mange iværksættere til at forstå, at det her er vejen at gå. Ikke det at have nok penge til at kunne købe uret”.

Om StartUp Central

StartUp Central er en fordelsklub for iværksættere, der gennem partnerskaber giver iværksættere gode tilbud på en bred vifte af services. De hjælper også gerne med rådgivning og tilbyder en lang række erfarne coaches som står klar til at hjælpe dig.

Hvordan kom du på idéen til StartUp Central? ”Som jeg husker det – var i gang med at starte noget andet op. I takt med det, fandt jeg ud af, at det ikke kunne lade sig gøre at finde den hjælp og rådgivning jeg havde brug for på det tidspunkt. Det undrede jeg mig over, så jeg googlede og spurgte. Jeg kunne ikke finde noget, så jeg tænkte – så gør jeg det sgu’ selv. Jeg droppede den anden idé og gik i gang med det her.”

Jeg udfordrede Anders på om den anden idé havde været bedre at gå videre med. ”Jeg tror den anden idé havde været økonomisk stærkere for mig, men jeg fortryder på ingen måde at have gået med Startup Central”. ”Det kan godt være at jeg med den anden idé havde været rigere, men jeg har det personligt bedre med Startup Central”.

Hvordan gik du til idéen om Startup Central

”Jeg spurgte om hjælp. Rigtig mange af de coaches der er på Startup Central er nogen jeg selv har brugt”. Jeg spurgte videre ind til hvordan det havde lykkedes Andres at komme i kontakt med disse coaches i opstarten af hans virksomhed. ”Jeg havde et ret godt netværk som sælger. (…) Mine coaches har troet på at det her projekt ville kunne gøre en forskel for andre og derfor har de gerne ville hjælpe.”

”RÅD BURDE IKKE KOSTE PENGE” – ANDERS FOGH

Helt alene

Startede du det op alene? ”Ja – helt alene indtil jeg fik min første investering.” Mange af de iværksættere jeg har talt med og fulgt, har altid sagt at det er en dårlig idé at starte op alene.
Jeg var interesseret i at høre hvordan det har været for Anders at skulle bygge en virksomhed op, uden en eller flere partnere. ”Jeg tror det er noget bullshit. Der er jo mange store iværksætter rundt omkring i verden der har gjort det alene, så det der princip med at man skal være 2 eller 3 eller flere det tror jeg bare er lort. Det er min holdning. (…) Jeg tror ikke man står stærkere eller svagere ved at være en eller flere foundere. Jeg tror tværtimod at du står stærkere ved at være en. Så er der en der er drivkraften og så må man ansatte de andre folk til at gøre det andet”. ”Man hører man kun kan hente penge hvis man er to – det er løgn. Jeg har været alene hele vejen igennem og der er mange investorer der har ville snakke med mig alligevel”.

Hvordan finder og motivere du dine ansatte

Jeg har haft utrolig gode oplevelser med flere af Anders’ ansatte. En af dem, som du også kunne læse om i anslaget, er Mathias. De er alle meget passionerede og man kan mærke at de virkelig vil forretningen det bedste. ”Jeg motiverer dem på drømmen, det her med at være med til at skabe noget. Det er jo ikke mig der har skabt Startup Central. Det er mig der er kommet på idéen og konceptet, men det er ikke mig alene der har udført den. Mathias har været med helt fra starten af, han var min første ansat og han har været her lige siden. Jeg kan jo ikke gøre det uden ham i dag. Det handler om at finde nogle der kan se konceptet i at starte noget op”.

Anders mener at der findes to typer ansatte: ”Der findes dem som er bygget til at være i et startup og ikke trives i at være i en stor virksomhed og så er der det modsatte, som er bygget til at være ansat i en stor virksomhed og ikke kan fungere i et startup”.

”HVIS DE VIL BLIVE HOS STARTUP CENTRAL – SÅ SKAL DE TÆNKE SOM IVÆRKSÆTTERE” – ANDERS FOGH

Har du et råd til fremtidens iværksætter

”Kom i gang! Det er rådet, jeg tror der er rigtig mange, som læser din blog og andre steder fra, som sidder med en eller anden ide og tænkt; skulle jeg, skulle jeg ikke? – selvfølgelig skulle du det. Grunden til at jeg siger det, det er hvis det går godt, så har du skabt dig en succesfuld forretning og tjent en masse penge – gik det skidt, så har du bygget dig et sæt kompetencer som du aldrig ville have fået ellers. Hvor mange jobs for man lov at være chef, økonomichef, markedsføringschef, salgschef og tekniskchef? Hvor mange gange for man lov at arbejde med en passion som du aldrig vil kunne sammenligne med noget?”.
”I min optik er det en drømmeansat – en som har været ude og mærke når lokummet brænder”.

”MIT BEDSTE RÅD ER: PRØVE NU AT GÅ UD OG LÆR DIG SELV NOGLE KOMPETENCER DU IKKE KAN FINDE ANDRE STEDER” – ANDER FOGH

Læs også Viktor Heide bedste råd til fremtidens iværksætter HER.

Tusinde tak til Anders for denne spændende snak. Jeg håber du som læser fik lige så meget ud af den som jeg selv gjorde. 

Rigtig god arbejdslyst!

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *