Hvornår er man iværksætter?

Det at være iværksætter er, som Martin Thorborg siger det, ”ikke længere et andet ord for at være arbejdsløs”, det er blevet cool, de fleste er nysgerrige på iværksættere. Iværksættere er de nye rockstjerner. Lige pludselig er iværksætteri blevet et emne, man kan lave TV om, skrive bøger om og undervise i. Ikke kun til andre iværksættere, men til en stor del af befolkningen. Programmer som Løvens Hule, der er et yderst efterspurgt program, trækker alle slags seere og samler helt normale familier foran fjernsynet en onsdag aften.

Den store opmærksomhed på iværksætteri og det øget kendskab blandt den almene befolkning, har gjort det meget populært at bruge begrebet ”at være iværksætter” om sig selv. Er det blevet en trend at kalde sig selv iværksætter – er den trend god for de rigtige iværksættere, og hvad definerer egentlig en rigtig iværksætter? Kan man overhovedet tale om rigtige og forkerte iværksættere?

Formålet med denne debat og min søgen efter svar er at finde ud af om det, at flere og flere kalder sig for iværksætter, er til gavn for de innovative og skabende sjæle, uanset om det defineres som en der har oprettet et CVR-nr. eller en der har nogle særlige personlighedstræk.

Hvornår kan man kalde sig iværksætter?

Hvis man Googler ”iværksætter definition”, kommer følgende op fra Den Store Danske.

iværksætter

Kilde: http://denstoredanske.dk/Erhverv,_karriere_og_ledelse/Erhvervsliv/Management/iv%C3%A6rks%C3%A6tter

Ifølge Den Store Danske, er en iværksætter altså en person, som bærer på nogle særlige personlige egenskaber. Kravene beskrives som innovativ tilgang, turde satse og den her trang til at opfinde og være sin egen chef.

Kigger man derimod på Wikipedia, er definitionen en anden. Her beskrives det som, at du er iværksætter, hvis du er en person og har startet din egen virksomhed. Det vil altså sige, at det at være iværksætter, er det samme som at være selvstændig.

iværksætter

Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Iværksætter

Lad os vende tilbage til den første definition. Her beskrives nogle personlige karaktertræk, der gør en person til en iværksætter. Så skal det at være iværksætter overhovedet forbindes med det at skabe- eller drive en virksomhed. Måske handler det i virkeligheden mere isoleret om at skabe uanset, hvad det er. Det at igangsætte projekter, uden nødvendigvis at tjene penge på det eller have registreret et CVR-nr.

Jeg har fortsat min søgen på nettet, og er kommet frem til denne side på Jobindex, som definerer den gennemsnitlige løn for iværksættere. Men hvis det at være iværksætter er så bredt defineret, og for nogle handler om særlige personlighedstræk, hvordan kan der så defineres en gennemsnitlig løn, eller i det hele taget bruges som en standard jobtitel.

iværksætter

Jeg valgte, i min søgen efter svar, at tage fat i Martin Thorborg, som har været så venlig at svare på nogle af mine spørgsmål. Jeg gav derfor Martin det samme spørgsmål som jeg har givet mig selv så mange gange, ”hvornår er man iværksætter”? Hvilket han svarede til:

Martin Thorborg mener

”Det mener jeg, at man er, når man er i en opbygningsfase i sin virksomhed, det vil sige, at man har stiftet en virksomhed, og det kan man sådan set være i rigtig mange år. Jeg mener faktisk også, at Lars Larsen stadig var iværksætter selvom, at han havde stiftet virksomheden for rigtig mange år siden, men han blev ved med at bygge nye filialer ud og den slags. Iværksætter er nok en følelse, der er i kroppen mere end man kan lave en definition af, at man skal have startet sin virksomhed indenfor 3 år. Det er nok noget man føler sig som, og ikke noget man kan kalde andre” – Martin Thorborg.

Særligt det sidste, valgte jeg at bide mærke i, ”Iværksætter er nok en følelse der er i kroppen”. Denne sætning, spiller godt i tråd med den definition, som beskrev de personlig egenskaber fra Den Store Danske, men knap så godt i tråd med det, at man blot skal have startet en virksomhed og, at vi kan definere en gennemsnitlig løn. Men, hvordan kan det være, at begrebet ”Iværksætter” er blevet en betegnelse for en, som har startet/starter en virksomhed?

Historien

iværksætter

Iværksætter, som ord, har sin oprindelse i år 1975, samme år som Jesper Buch blev født, men hvad var ordets betydning dengang, og hvordan har vores forståelse for betydningen ændret sig?

Googlede man ”Iværksætter” i år 2000 fik man følgende resultater (gjort ved hjælp af Googles Søgeværktøj):

iværksætter

Før i tiden, når man Googlede iværksætter, som på det første billede, poppede direktører og stiftere af elektriker- og malerfirmaer op.

Iværksætterpanelet

Jeg har spurgt mit iværksætterpanel, bestående af fire succesrige mennesker, som beskriver sig selv med titlen, Iværksætter.

Spørgsmål: ”Hvornår mener du, at man er iværksætter?”.

iværksætter

“Når man sætter iværk. At man SKABER. Og man tilmed lever af det. Det handler om at få idéer og kunne bygge en forretning op om det.

iværksætter
Læs mit interview med Anders Fogh her

Når CVR-nummeret er registret, og du har din første betalende kunde på faktura.

Læs mit interview med Viktor Heide her

Når man ejer en del af en forretning, der kan tjene penge mens du sover.

“I min definition er det noget, der ligger i ens DNA, det vil sige, at ens personlighed er skabt til det.

Igen splittes det mellem dem, der mener, at det handler om at have et CVR-nr. og dem, som mener, at det er noget personlighedsmæssigt.

Min holdning

Jeg kalder mig selv for iværksætter, og jeg har aldrig haft en CVR-nr. Det gør jeg fordi, at jeg altid har været initiativtageren og sat projekter i gang. Om det har været en klubfest, salg af hudpleje eller min blog. Derudover giver jeg aldrig op, men forsøger i stedet at tænke anderledes, innovativt og vil ikke gå den samme vej som alle andre.

Jeg tror det at være iværksætter, netop handler om nogle personlighedstræk. Du kan sagtens være iværksætter, selvom du aldrig har været indehaver af et CVR-nr., hvis du derimod altid har været den der pressede på, fandt din egen vej og sørgede for, i alverdens situationer, at sætte projekter i værk. Derudover tror jeg også, at det handler om en indre optimisme, vilje og tro på, at dine projekter vil lykkes.

Det interessante er, om denne trend gør det nemmere eller sværere at være iværksætter i Danmark. Personligt oplever jeg lidt en udvanding af begrebet. Samtidig har den enorme vækst af iværksættere, medfødt en masse tilbud, grupper og rådgivning for os som jeg til tider har rigtig stor gavn af. Jeg kan også mærke en dybere interesse fra andre, når jeg præsenterer mig selv som iværksætter, på trods af det, nogle gange forvrængede billede, mange har.

Alt i alt medfører det en masse gode ting og en masse gode muligheder. Jeg tror dog stadigvæk, at det er vigtigt at debattere og reflektere over de begreber, der lystigt bliver brugt, for at fastholde nogle vigtige værdier i ordets betydning.

Hvad tror du?


Laver du selv din SEO?

Det gør jeg og Morningscore.io, har gjort det nemt for mig at overskue og forbedre min SEO, her på min blog. Med konkrete missioner og overskuelige grafer, søgerordsanalyse og guides, kan Morningscore.io være med til at drive mere trafik til din side. Prøv det gratis her.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *