Gratis kursus i LinkedIn [Del 1/5]

Tegnet til martinbjorn.com. Alle rettigheder forbeholdt Martin Bjørn.

Hvor tit er du på LinkedIn?

Et godt netværk er vigtigere end nogensinde før – og alt for få er gode til at opbygge et stærkt netværk. Jeg har derfor valgt at lave et forløb, som kan gøre dig til en dygtig netværker. I dette forløb har jeg valgt at tage udgangspunkt i LinkedIn, men du kan sagtens overføre den viden du får her til andre medier. Jeg har allieret mig, med tre af Danmarks mest anerkendte LinkedIn-eksperter; Giovanni Niese, Henning Karlsen og Tonny Mikkelsen.

Du skal starte inden det er for sent. Da jeg snakkede med Giovanni fortalt han, at LinkedIn er der, hvor Facebook var for fem år siden. Det er kun et spørgsmål om tid før, du ikke længere, bare sådan lige, vil være i stand til at have den samme organiske reach og muligheden for at komme ind på platformen og blive bemærket. Et par år fremme i tiden, vil dette være en omkostningsfuld affære. Det er altså vigtig at du starter i dag, mens platformen er taknemlig.

”Iværksættere og selvstændige – kom i gang nu! Om tre år vil der være mange, der er kommet dig i forkøbet og så skal du til at råbe højt og betale for din reach” – Giovanni Niese

Over de næste fire uger, vil du blive klogere på, hvordan du opbygger, plejer og bruger dit netværk samt, hvordan du i sidste ende, kan tjene flere penge i din forretning.

”Du køber af dem som du har tillid til” – Henning Karlsen

I denne del, vil jeg gennemgå, hvorfor dit netværk er vigtigere end nogen sinde før og hvordan du, kan opbygge dig et stærkt netværk.

Hvorfor er netværk vigtigt?

Før i tiden, hvis din bil gik i stykker, så vidste du, at du bare skulle ned på hjørnet til Karsten, som kunne ordne den eller hvis din computer drillede, skulle du ned til Bo som kunne fikse den. I dag, er den referencedel rykket online. Vi er forbundet med mange flere og kan lettere komme i kontakt med dem, via sociale medier. 

Det, at alle har en større palet at vælge fra og mange flere at hive fat i, gør det ekstra vigtigt for dig, at vise dine kompetencer frem i lyset. Dem der søger hjælp skal let kunne finde dig, og ikke være i tvivl om, at de skal vælge dig frem for en af de mange andre, til lige den opgave som du kan løse.

I dag siger man at; ”man skal opbygge sit netværk, før man har brug for det”. Du skal altså i gang nu, før du måske står uden arbejde og får brug for at finde et nyt. Du skal bygge dit netværk op før du skal bruge den nye IT-specialist i din virksomhed, eller finde den helt rigtige medarbejde til din virksomhed. Hvis du har et stærkt netværk, har gjort noget ud af at få opbygget nogle gode relationer, og gjort dine forbindelser opmærksomme på dine kompetencer i god tid forinden, vil du stå meget bedre i fremtiden.

”Et stærkt netværk kan føre til ALT” – Henning Karlsen

Det at netværke handler om at bygge stærke relationer til andre mennesker. Som Henning siger så er ”det ikke et spørgsmål om hvad du kan, men et spørgsmål om hvem du kender”.

For at komme med en konkret case, vil jeg bruge Giovannis egen forretning. Han startede i marts 2017 med omkring 200 forbindelser. Otte måneder senere, altså slutningen af 2017, havde han allerede 1.000-vis af nye følgere og millioner af visninger på hans indlæg. Han blev den person man ringede til for at få hjælp og blive guidet. Derudover, er det lykkes Giovanni, at opbygge en succesfuld forretning op omkring det at netværke, og herved få alle sine kunder gennem LinkedIn.

Målsætning

At opbygge et stærkt netværk kræver hårdt arbejde og stabilitet, og at man er vedholdende og hele tiden arbejder med sit mål for øje – at skabe relationer og bygge sit netværk større i volumen. For at holde dig selv motiveret og ikke mindst for at måle effekten bør du, inden start, skrive antallet af dine forbindelser ned i arbejdsarket. Herefter skal du skrive, hvad din målsætning er. Dette vil hjælpe dig med at arbejde mere målrettet mod det som har betydning for dig. Som Tonny sagde, så er du ”nødt til at vide hvad du skal bruge det til”. Du skal altså finde ud af, hvad det er du ønsker at opnå med dit netværk på LinkedIn og hvorfor du gerne vil have et større netværk.

LinkedIn giver alle profiler en SSI-score. Her får du et tal på, hvor god LinkedIn vurdere at du er på deres platform. SSI står for Social Selling Index og måles på fires parametre:

LinkedIn Social Selling Index:

  • Hvor god du er til at etablere dit professionelle brand
  • Hvor god du er til at forbinde med de rigtige mennesker
  • Din evne til at engagere dig og byde ind med indsigt
  • Hvor god du er til at opbygge relationer

Hvis du sætter dig ind i disse fire parametre og arbejder med dem, kan du komme rigtig langt. Herunder er en kort gennemgang af de fire parametre:

Establish your professional brand handler om, hvor udfyldt og gennemarbejdet din profil er. Har du kunden i tankerne gennem hele din profil og udgiver du meningsfuldt indhold.

Find the right people handler om at identificere din målgruppe og effektivt forbinde med dem, ved hjælp af LinkedIns funktioner.

Engage with insights går ud på at dele indhold, som leder op til debat for at kunne udvikle dine relationer.

Build relationships handler om at styrke dit netværk og opbygge troværdighed hos beslutningstagere.

Giovanni tilføjer også et femte parametre; vedholdenhed. Han fortæller at han har en grundregel om minimum at skrive et indlæg om ugen og at kommentere på et indlæg minimum en gang om ugen.

Vælg din målgruppe på LinkedIn

Når man skal opbygge sit netværk og dele indhold på LinkedIn er det vigtigt, at man er klar over hvilken målgruppe man forsøger at ramme. Er din målgruppe præcis, vil det være nemmere for dig at finde de rigtige forbindelser og dele indhold, som er relevant og værdiskabende. En målgruppe er altså essentiel når du skal arbejde med dit netværk. Når du deler indhold, ligegyldigt om det er på din blog, facebookside eller på din LinkedIn-profil, så er det vigtigt, at indholdet imødekommer en problematik, som dine følgere står over for.

Et eksempel kan være dette forløb. Rigtig mange iværksættere har et ønske om at blive bedre til at netværke, mig selv inklusiv. Derfor har jeg besluttet mig for at blive klogere og spørge Danmarks mest anerkendte eksperter til råds. Den viden har jeg forsøgt at formidle på håndterbar og handlingsorienteret måde. Sådan formår jeg at imødekomme et aktuelt problem, hos mange iværksættere, med mit produkt. Det betyder, at når jeg skal dele indhold, har jeg i mente, at mine læsere har en interesse for at blive klogere på netværk og at de beskriver sig selv som iværksættere eller selvstændige. Dette går jeg mere i dybden med senere i forløbet.

Det er også vigtigt at arbejde på dit faglige netværk. Dette segment dækker over andre i din branche eller andre som har forstand på, eller interesse indenfor det samme område som dig. Hvis du eksempelvis, som Tonny, arbejder med netværk på LinkedIn, vil det være en fordel at connecte med andre LinkedIn-eksperter og LinkedIn-interesserede.  Det giver dig mulighed for at udvikle din egen horisont, for at holde dig up-to-date og fortsat blive klogere og få mere viden indenfor dit område. Det giver dig et netværk af folk, som ved noget om det du interesserer dig for, som du kan spare med. Derudover er det en fordel at dine kunder ser dine interaktioner med andre fagfolk, da det øger din troværdighed. Det gør det fordi, du viser dine faglige kompetencer ved at deltage i debatter og kommentere andre eksperters indlæg.

Når du skal publicere content (indhold) til din målgruppe, er det vigtigt at sætte sig ind i, hvornår de er mest aktive.

– Hvis du gerne vil ramme beslutningstagere, så skal du udgive dit indhold efter 19.30 om aften. Indtil da, har de travlt på deres arbejde og tjekker ikke deres LinkedIn.

– Størst aktivitet på LinkedIn: tirsdag til torsdag i tidsrummene 6.30 – 8.30, 12.00 – 13.00 og igen 19.30 – 22.00.

Opsummering

Nu har du fundet ud af, at dit netværk er vigtigere end nogen sinde før, og du har fundet ud af at du skal i gang snarest muligt. Heldigvis er du havnet her, og kan hellige dig netop dette projekt de næste 28 dage. Missionen er at skabe et stærkt og værdifult netværk for dig og din forretning over de næste 28 dage. Som enhver anden mission, er det vigtigt med et mål og når det kommer til netværk, er din målgruppe mindst lige så vigtig. Så husk det, når du udfylder dagens arbejdsark.

Jeg anbefaler, at du over de næste 28 dage bruger 30 minutter om dagen på LinkedIn. Det kan være et kvarter over morgenkaffe og et kvarter på sofaen efter aftensmaden. Når du fordeler din indsats på LinkedIn på forskellige tider af døgnet, rammer du også forskellige målgrupper, så hav din målgruppe i mente når du vælger laver din handlingsplan.

”Du kan få rigtig meget udbytte ud af LinkedIn, ved at bruge en halvtime om dagen” – Giovanni Niese

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *