Gæsteindlæg: 5 råd til at skabe en succesfuld virksomhed

I mange år drømte jeg om at starte min egen virksomhed, men jeg havde hverken idéen eller troen på, at det kunne lykkedes. I min studietid, hvor jeg læste en bachelor i international handel og markedsføring, havde jeg ikke den fjerneste idé om, hvad jeg reelt set kunne bidrage med i en virksomhed. Uddannelser er på ingen måder praksisnære, selvom der er mange, der har ry for at være det, og derfor følte jeg mig ikke klædt på til at være selvstændig på arbejdsmarkedet.

”Mit navn er Loui Kiær, og jeg er stifter af Plutonic Media. Jeg har fået lov til at lave et gæsteindlæg af Martin, som forhåbentlig kan være en inspiration til dig, som ikke har kastet dig ud i et iværksætter-eventyr endnu.”

Efter endt uddannelse fandt jeg derfor en ledig stilling som online marketing specialist i et digital marketing bureau, hvor jeg hurtigt fik hands-on erfaring med noget helt konkret som søgemaskineoptimering samt annoncering på sociale medier og søgemaskiner. Lynhurtigt fik jeg kendskab til en interessant branche, hvor det faktisk ikke var svært at skille sig ud blandt mængden. Det krævede bare, at jeg arbejdede 10 % hårdere end alle andre, som de fleste iværksættere nok er villige til. Drømmer du om at blive iværksætter, så er du nok også en af dem, som yder lidt ekstra hver dag på din arbejdsplads.

Efter et halvt år blev jeg afdelingsleder for SEO-afdelingen, hvor jeg i en periode på ca. tre år var med til at skabe en afdeling, der omsatte for flere millioner kroner. Det gik op for mig, at jeg var et bærende element i virksomheden, men jeg fik ingen økonomisk andel i succesen.

Jeg kiggede dog indad og kunne se, at jeg manglede nogle enkelte kompetencer for at kunne replicere en lige så succesfuld virksomhed.

Tre år efter endt uddannelse står jeg dog nu som ejer af Plutonic Media i CVR-registret, som på papiret omsætter for over 1 mio. kroner om året på blot 3 måneder. På trods af, at jeg i mange år ikke havde troen på, at jeg kunne starte noget selv, så fik jeg hurtigt øjnene op for, hvad der skulle til.

Jeg er et meget velovervejet menneske, som ikke altid bare kaster mig ud i ting, hvilket som regel ellers associeres med en klassisk iværksætter-type. Jeg ville være 100 % sikker på, at det nok skulle blive en succes, før jeg startede noget. Derfor fulgte jeg 5 trin for at sikre min succes.

#1 – Lær en branche at kende

Mit første råd til dig, hvis du ønsker at starte en virksomhed, uden at have den fjerneste idé om, hvad det skal være, vil være at lære en branche at kende. Der skal helst være et proof of concept, hvilket kort fortalt vil sige, at forretningsmodellen virker og er rentabel. Jeg valgte selv digital marketing, hvor salg af konsulentydelser har en tydelig berettigelse for at være en velfungerende forretningsmodel.

Jeg investerede meget af min tid i at blive dygtig til selve håndværket, så jeg vidste, at jeg kunne levere en ydelse, som var bedre end gennemsnittet i branchen for online marketing. Derudover opsøgte jeg hele tiden ansvar, så jeg kunne få et indblik i alt fra salgsprocessen til det administrative forbundet med at drive et digital marketing bureau.

#2 – Find partnere med komplementære kompetencer

På trods af, at jeg kendte alt til processerne i de forskellige afdelinger, så vidste jeg samtidig også, at jeg ikke ville kunne eksekvere på det hele selv. Særligt mødebooking og salg var ikke min spidskompetence – ikke, at jeg ikke kan sælge, men det er ikke noget, jeg brænder for. Derfor var det vigtigt for mig at finde en partner, som var fuldblodssælger. Digital markedsføring er også et bredt felt, og det er sjældent, at én person kan mestre alle discipliner, herunder SEO, Google Ads, annoncering på sociale medier samt e-mail markedsføring. Den tredje partner var derfor en person, som kunne komplementere mig på de marketingsområder, jeg ikke selv havde det sorte bælte i.

Foruden at have komplementære kompetencer er det også vigtigt at finde nogle partnere, som har samme værdier.

#3 – Hav en klar salgsstrategi

Salg er det vigtigste element i enhver virksomhed. ABC. Always Be Closing.

Har du ikke en klar strategi for, hvordan du vil anskaffe kunder, så vil du konstant være under pres. I vores branche erfarede jeg mig, at salg via kold kanvas virkede sindssygt godt, selvom det måske ikke har virket for andre.

Vælger du en branche, du kender i forvejen, kan du med fordel tage den samme salgsstrategi med i din virksomhed. Har du ikke selv en sælger gemt i dig, så ved du også hvilken personlighedstype, som du skal finde i en partner.

#4 – Sørg for, at der er en klar rollefordeling i teamet

Når du er flere personer om at starte en virksomhed, så er der som regel flere, der gerne vil bestemme, eller også vil ingen. Det kan hurtigt gå galt, hvis der ikke er en klar rollefordeling i teamet. Der skal være én klar leder, og så skal de øvrige ansvarsområder fordeles bedst muligt.

I min virksomhed har jeg det overordnede ansvar, hvorimod de to andre har deres respektive ansvarsområder. Det betyder ikke, at jeg kan nedlægge veto mod de andre, da vi har en ligeligt fordelt ejerandel. Men hvis der er en svær beslutning, der skal træffes, eller en situation, der skal håndteres, så tager jeg det fulde ansvar for opgaven.

Hvis der ikke er en klar rollefordeling, kan det gå grueligt galt, når uenighederne opstår, og så dør virksomheden i sidste ende. Du skal også passe på med at starte en virksomhed med gode venner eller familie, da den gensidige respekt kan være mangelfuld i et forretningsøjemed.

#5 – Spar penge op på forhånd

Før du starter, bør du spare penge op, eftersom det kan være meget omkostningsfuldt at starte en virksomhed. Desuden vil du i de færreste tilfælde have mulighed for at trække løn ud til dig selv til at starte med.

Jeg sparede selv 200.000 kr. op, hvoraf 40.000 gik til indskud af et ApS selskab. Det betyder, at jeg kan leve i lang tid uden at skulle bekymre mig om en løn til mig selv. Heldigvis for mig har en konsulentvirksomhed væsentlig færre udgifter end de fleste andre virksomheder, men du vil blive overrasket over, hvad der skal bruges af penge på inventar, lokaler, forsikringer osv.

Jeg har en skudsikker forretningsmodel og plan klar til at drive et digital marketing bureau, og jeg vil derfor hellere ansætte 1-3 personer, før jeg trækker løn ud til mig selv. På den måde kan jeg skalere forretningen væsentligt hurtigere, da min egen tid bliver frigivet.

Tag din tid

Du behøver ikke at skynde dig, for livet er langt, og du kan stadig nå at starte din egen virksomhed selv i en sen alder. Brug derfor din tid på det, som, du synes, er sjovt her og nu. Om det så er at holde fast i et godt job eller kaste dig ud som iværksætter, så skal du selv mærke efter, hvad der er rigtigt for dig.

Jeg håber, at mine råd måske kan inspirere dig til at skabe din egen rejse på et tidspunkt.

Tusinde tak til Loui for det fine indlæg. Har du nogle erfaringer eller viden som du gerne vil viderbringe, skal du være velkommen til at kontakte mig på mb@martinbjorn.com.

Læs det seneste interview med Viktor Heide her

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *