“Iværksættere bliver stærkere af modgang” | Interview med Martin Christensen [Del 1/2]

”Når nogle har sagt at jeg skal noget – så har jeg altid gjort det modsatte.”

”Så hvis jeg var et skolebarn i dag, så havde jeg nok været utilpasset, kunne jeg forstille mig.”

Jeg hedder Martin Bjørn og er ung iværksætter. Jeg håber du vil synes om indlægget her på min iværksætter- og livsstilsblog. Rigtig god læselyst.

Hvem er Martin Christensen

”Jeg har altid været nysgerrig på det eksisterende. Hvis man gør noget på én måde, så har jeg altid brugt mere energi på at gøre det på en anden måde.  Igennem skoletiden, hvis jeg fik at vide at jeg skulle gøre noget, så gjorde jeg altid det modsatte. Jeg kom altid i mål, men jeg prøvede at bruge mere energi på at gøre det modsatte af hvad andre gjorde.”

Var det ikke hårdt, altid at skulle gøre det modsatte?

”Jo, det har også været hårdt. Når de andre drenge spillede fodbold, så ville jeg ikke spille fodbold. Det var ikke fordi, at jeg ikke kunne lide fodbold, men det var fordi, at det gjorde alle de andre – så gjorde jeg noget andet.

”Hvis jeg havde været et skolebarn i dag, så havde jeg nok været utilpasset”

Det var hårdt at komme igennem og stå udenfor flokken. Men der er to muligheder, man kan vælge at knække eller man kan vælge at blive stærkere og finde nogle andre værdier – og jeg valgte den sidste.

Jeg er vokset op i en kommune udenfor Randers, hvor dem der ikke spillede fodbold, ikke var noget. I betragtning af flokken, men jeg var jo noget for, jeg blev nørden i stedet for. Jeg fandt mine værdier andre steder.

Der var nogen der spillede fodblod og vandt noget der hed EM i 92 – jeg var fløjtende ligeglad. Jeg var ung dengang, så hver gang der var fodboldkampe, var alle folk ude og se det, mens jeg hentede øl og popcorn. Jeg gad jo ikke at se det, så jeg sørgede for at servicere de andre.

Det her med at være unik og særegnet, kan du faktisk vende til at være en fordel – og det er her mit selvstændighedsgen kommer ind. Det er dét, der lægger bagud for min adfærd.

Jeg kan huske, da jeg gik i skole, der var man startet på noget der hed gruppearbejde. Det var til hest, det kunne jeg aldrig finde ud af –  de gjorde jo ikke det som jeg gjorde, og jeg var altid foran den andre.”

Iværksætter?

Kalder du dig selv iværksætter?

”Jeg er jo direktør, det har jeg været i 25 år. Det er sådan en titel som andre kan forstå, sætte i en bås. Hvis jeg siger, at jeg er iværksætter, hvad er det for noget? Er det en der sætter iværk? Er det en, der aldrig bliver færdig?  En direktør, det er en der sætter retning og får folk til at følge den retning. Det er noget som folk kan forstå. ”

Men du er iværksætter, selvom du ikke kalder dig selv det?

”Jo, jo, jo – det er jeg! ”

Barndom og familie

Er der andre i din familie, der også har haft nogle iværksættertræk?

”Ja – jeg har en lillebror, som også altid har været iværksætter. Han er vokset op i de samme værdier, som jeg er vokset op i.

Vi havde ikke meget økonomi i vores barndom, så vi blev nødt til at få det meste ud af ingenting. Få så meget ud af det man havde, i stedet for at eftertragte noget man ikke havde råd til. Vi er fra barnsben blevet inspireret til at være innovative og udnytte det potentiale, man har foran sig.

Vi har ikke bare fået, men vi har fået meget tid, meget ro og meget rum omkring os. Så er vi blevet inspireret til at bruge de muligheder og evner vi nu engang har.

Jeg har altid startet projekter. Vi boede på et lille landbrug, hvor der var lidt høns og forskelligt. De her høns, de laver nogle affaldsstoffer- mødding. Jeg var ikke så gammel, så jeg lånte sådan en tohjulet trækvogn af min far, og så smed jeg noget mødding på. Vi havde lavet en aftale med nogle pensionister, som ikke kunne passe deres egen have. Så der luede jeg rundt mellem deres roser og det fik jeg så nogle penge for.

Så fandt jeg ud af, at hvis nu jeg hjalp min far med at rydde møddingen op på den her vogn, så fik jeg 5 kroner for at gøde roserne, udover de penge jeg fik for at plante dem.

Det er jo at sætte ting iværk, med de muligheder, der ligger foran en. Jeg ved godt, at det er en lille ting – men processen i det, er egentlig at sætte noget iværk.”

Har du nogen sinde haft et ”normalt” lønmodtagerjob?

”I og med at jeg var utilpasset, så var jeg forholdsvis akademisk velfunderet. Jeg læste sindssygt meget. Da jeg ikke gik til fodbold eller spejder, så brugte jeg min tid på at læse faglitteratur. Jeg har altid læst rigtig, rigtig meget.

Jeg tog en læreplads som smed, hvor jeg stod i lære i 3,5 år. Ikke for at arbejde som smed bagefter, men for at få noget uddannelse. Det er nok det tætteste, jeg kommer på et lønmodtagerjob.

Jeg har ikke kunne ernære mig den vej.”

Iværksætter Netværk

”Det er en historie der går langt tilbage. I og med, at jeg var uddannet håndværker og ikke ønskede et lønmodtagerjob, så tog jeg på højskole, var lidt ude at rejse og var lidt på dagpenge da jeg var ung. Så ville jeg gerne have en uddannelse mere,  -jeg ville gerne være filosof. Men med en håndværksmæssig-uddannelse, så kunne det ikke rigtig lade sig gøre. Så jeg uddannede mig som krovisions teknolog. Det er en akademisk overbygning på et håndværksmæssig fag. Jeg stod som 24-25 årig og var færdig med to ret gode uddannelser. Jeg kiggede ind i den her voksenverden med job og alt det her – men tænkte nej! Jeg ville starte virksomhed.

I 1995 startede jeg  et teknisk vikarbureau for folk, der var uddannede ligesom mig, og dem sendte jeg rundt i verden og til områdets virksomheder. Tilbage i 98 lavede jeg et iværksætterhus, for rigtig mange af dem jeg sendte rundt, var selvstændige konsulenter.

”Iværksættere knækker ikke som sådan – de bliver stærkere af modgang”

Omkring år 2000 lavede jeg så en vidensdelingsplatform, hvor vi kunne begynde at skrive og kommunikere med hinanden. Det  var før smartphone. Det kom aldrig rigtig op og flyve. Så var der en der hed Martin Thorborg på samme tid, der lavede noget der hed Amino. Amino kom ud i verden og det blev stort hurtigt dengang.

Mit blev et skuffetprojekt –  noget man har startet op, brugt et par hundredetusinde på, men som aldrig rigtig blev til det store.

Så kom Facebook væltende – og senere så kom gruppefunktionen så i 2008. Der havde jeg en praktikant på det tidspunkt. Jeg ville prøve at lægge det netværk, vi havde bygget op ti år tidligere, ind på Facebook. Så vi lavede en gruppe der hed Iværksætter Netværk.”

Du kan læse resten af interviewet med Martin Christensen, skaberen af Iværksætter Netværk på onsdag (d. 6. november).


Er du iværksætter og søger sparring eller rådgivning? Så bliv medlem af Iværksætter Netværk her – det er gratis.

Læs også det meget spændende Interview med Morten Resen, som fortæller om opstarten af hans startup, GoLittle her.


Laver du selv din SEO?

Det gør jeg og Morningscore.io, har gjort det nemt for mig at overskue og forbedre min SEO, her på min blog. Med konkrete missioner og overskuelige grafer, søgerordsanalyse og guides, kan Morningscore.io være med til at drive mere trafik til din side. Prøv det gratis her.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *