Gratis kursus i LinkedIn [Del 3/5]

Tegnet til martinbjorn.com. Alle rettigheder forbeholdt Martin Bjørn.

At opbygge netværk på LinkedIn, minder meget om at opbygge et netværk i virkeligheden. Det gør man ved at lytte til andre, dele råd og erfaringer og spare med hinanden. Det samme sker på LinkedIn, når du laver opslag, liker og kommentere.

Læs også del 1: Målsætning og Målgruppe

Læs også del 2: Opbygning af den perfekte LinkedIn-profil

Når man spørger, hvorfor folk er på LinkedIn, svarer brugerne to ting; for inspiration og for viden. Når du skal til at opbygge dit netværk, kan du med fordel arbejde ud fra de tre V’er. De tre V’er står for:

  • Venlig
  • Vidende
  • Værdiskabende

Hvis du arbejder dette ind i din netværksstrategi, vil du være dine kunders top-of-mind, altså dine kunders umilddelbare førstevalg.

Når du skal opbygge dit netværk, arbejder du af to forskellige grene. Det faglige netværk og de potentielle kunder. At have et stærkt fagligt netværk, kan være mindst lige så vigtigt som at forbinde med dine potentielle kunder. Ved at opbygge et stærkt fagligt netværk, kan du vise troværdighed og faglige kompetencer overfor dine kommende kunder.

Dit netværk kan inddeles på følgende måde:

Potentielle kunderFagligt netværk
Har et behov for dit produkt eller ydelseHar tidligere vist interesse på webHar opsøgt dig til et arrangementFår et behov for dit produkt i fremtidenAndre eksperter indenfor din brancheAndre med en hobby indenfor din brancheEksperter udefra med relaterbar videnAndre som gør sig bemærkede i branchen

Personlige invitationer

Når der nævnes connecte, er det vigtigt ikke bare at sende en invitation til folk uden en personlig hilsen, hvor du fremhæver noget I har til fælles. For at lave en god personlig hilsen, skal du finde ud af, hvor I har noget fællesskab. Har I eksempelvis nogle kontakter til fælles, beskæftiger i jer med det samme produkt eller operer I i den samme branche.

Alumne- (tidligere studerende) funktionen

Eksempel: Vi har et hus, hvor vi sælger kurser til jurister.

For at finde potentielle kunder til vores forretning, så vi kan forbinde med dem, kan vi bruge Alumne Funktionen i LinkedIn. Hvis vi siger, at Aarhus- og Aalborg universitet uddanner jurister. Dem der bliver uddannet jurist på et af universiteterne, skriver det på deres LinkedIn-profil. Når de gør det, bliver de tilføjet som Alumne på Aarhus- eller Aalborg universitets LinkedIn-side.

Det vi så kan gøre, er at gå ind på universitets LinkedIn-side og søge efter jurister under deres alumner.

Når du er inde på Alumne-siden kan du segmentere på mange forskellige parametre, så du kan matche søgning med din ideelle kunde.

Hvis vi specificerer eksemplet og siger, at vi kun sælger kurser, som handler om selskabsret. Så kan man gå ind under alumner, søger efter jurister og sortere, så du kun får vist dem, som har angivet selskabsret som en kompetence.

Titler

Hvis dit produkt eller ydelse henvender sig til medarbejdere i en bestemt position, eksempelvis indkøbschefer, så kan du lave en søgning, i søgefeltet på LinkedIn, hvor du søger på indkøbschef. Ved at gøre det, får du vist alle dem, som har angivet indkøbschef som deres titel.

Du vil højst sandsynligt få en masse resultater. Hvis det er tilfældet, kan du åbne de første 30 profiler, vente et par dage og se hvor mange der også besøger din profil igen, hvorefter du så kan sende dem en personlig hilsen. Ved at tjekke dette inden, får du bekræftet, at de er aktive og at du ikke spilder din tid på, at lave 30 personlige beskeder til inaktive profiler.

Vælg dine forbindelser

Du kan hurtigt komme i gang med at sende invitationer, hvis du tager udgangspunkt i dit kundekartotek. Eksporter dit kartotek til en Excelfil og start med at forbinde med dine eksisterende og tidligere kunder.

Dernæst kan du bruge søgefunktionen til, at finde ligesindede. Søg efter andre, som minder om dig selv. Det kan være, at I har den samme uddannelse, de samme interesser eller har den samme titel. Du kan med fordel, gå efter nogle med mange forbindelser, så som LinkedIn-eksperter.

Hvis du er under uddannelse, er det også et godt sted at starte. For at bruge mig selv som eksempel, så studerer jeg på Niels Brock, som har mange tusinde elever på landsplan. Derudover har skolen en masse højtuddannede lærer og samarbejde med mange store virksomheder.

Hvis det kan lykkes mig at forbinde med bare 10 procent af de ovenstående. Så er jeg forbundet med 800+ medstuderende, som hver især går ud og får en stilling i en virksomhed. Hvis jeg står i min egen virksomhed og er i tvivl om noget af det jeg har haft om på min uddannelse, så er jeg forbundet med en masse lærere, hvis fornemmeste opgaver er at sørge for at være opdateret på den nyeste viden, indenfor de specifikke fag.

Hvis du har nogle drømme om, hvor du gerne vil være, kan du connecte med dem, som er toppen af poppen indenfor det område. Udover, at lærer noget på din uddannelse, kan du også lærer en masse af dem via LinkedIn.

Jeg er f.eks. selv forbundet med mange af mine store iværksætteridoler, så som Jesper Buch og Tommy Ahlers. Jeg forsøger også at forbinde med nogle af de anerkendte eksperter indenfor forskellige områder, som jeg interesserer mig for. På den måde får jeg noget kvalitet ind i mit netværk.

Du skal altså sørge for, at få noget kvantitet og kvalitet i dit netværk. Det er fint at være forbundet med 100 beslutningstagere, men 100 forbindelser hjælper dig ikke, hvis du gerne vil have sendestyrke og nå ud til en masse mennesker. Derfor er det også vigtigt at have noget kvantitet i dit netværk. Det kunne eksempelvis være de 800 medstuderende.

At forbinde med andre på LinkedIn skal blive en rutine for dig. Alle dem som du har en relation til, det kan være dem du snakker i telefon med, mailer med eller holder møder med, sørg for at få alle dem ind i dit netværk på LinkedIn.

Brug hashtags og grupper

Når du skal opbygge dit netværk, kan det være en fordel at bruge gruppe- og hashtag-funktionen. Du kan finde forskellige grupper, som relaterer sig til dit fag, branche eller interesse ved at bruge søgefunktionen og sortere efter grupper. Der findes et hav af grupper, som du frit kan melde dig ind i. Derudover kan du følge forskellige hashtags, som har din interesse.

Et eksempel kunne være, hvis du arbejder med kommunikation. Start med at søge efter grupper, som hedder noget med kommunikation. Her vil du højst sandsynligt finde en gruppe, med andre fagfolk. Dernæst kan du søge efter hashtagget kommunikation og communication og abonnere på dem. På den måde, kan du holde dig opdateret på, hvad der rør sig inde for dit felt. Du søger ved at skrive eks. #kommunikation i søgefeltet.

Opsøg fysiske netværk

Noget af det som Giovanni kommer meget ind på, er vigtigheden i netværks- og kaffemøder, hvor du kan møde og snakke med dine forbindelser face-to-face. Du kan sagtens skabe troværdige relationer, udelukkende via LinkedIn, men intet slår et møde med det andet menneske i virkeligheden. Sørg derfor for, at opsøge nogle netværksmøder, trop op og udveksl erfaringer med dit netværk. Du vil med garanti også møde nogle nye mennesker, som du kan gå hjem og forbinde med efterfølgende.

Der findes hundredevis af netværksmøder, så ræk ud i dit netværk, det kan også være i en facebookgruppe eller andet og spørg, hvor der afholdes møder.

Det kan også gøres helt simpelt, skriv ud i dit netværk: ”Hej, hvem skal jeg drikke kaffe med, hvis jeg gerne vil spare på [EMNE]?”. Bed dit netværk om anbefalinger og tag ud og drik en kop kaffe med vedkommende. På den måde skaber du nogle stærke relationer, som på sigt kan føre til salg.

”Mange har et behov for at have mødt vedkommende, før de anbefaler vedkommende”

Du kan også arrangere din egne netværksmøder. Inviter alle i dit netværk til et sted, hvor man kan købe sig noget frokost og en kop kaffe. Giovanni lavede hele 11 netværksmøder for hans netværk sidste år. Han sorterede ikke i titler eller profiler, men inviterede alle. Til mødet udvekslede alle tanker og ideer med hinanden, blev inspireret og fik nye kontakter.

Tak til Giovanni Niese, Henning Karlsen og Tonny Mikkelsen.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *