Sådan starter du en produktiv uge

Oplever du at den ene dag tager den anden, pludselig er ugen gået og inden du fik set dig om er måneden væk?

Mange har hektiske dage, fyldt med opgaver, der skal løses og todos, der skal hakkes af og inden de har set sig omkring, er det mandag igen og de kan starte forfra.

Vi har alle sammen brug for at træde tilbage og se tingene fra et større og mere strategisk perspektiv.

Det gælder både vores personlige liv såvel som vores arbejde, og her kommer den ugentlige gennemgang i spil.

En ugentlig gennemgang, er et produktivitetsritual, som vil booste din effektivitet og sikre dig fremgang mod dine mål.

Den ugentlige gennemgang kan inddeles i tre faser:

Bliv klar; saml op på alle løse ender og hængepartier.

Vær aktuel; sørg for, at alt er up-to-date og endnu aktuelt.

Vær kreativ; kom op med nye idéer og spændende projekter.

Ved at gennemgå disse tre faser, kan vi starte hver uge på en frisk med en idé om, hvilken retning vi skal arbejde os hen imod og hvordan vi bedst skal gøre det.

En ugentlig gennemgang hjælper dig også til at holde trit med dine mål. Du kommer til at se, hvordan den indsats du gør i hverdagen, gør en forskel, og hvordan du kommer tættere på dit store mål.

“The Weekly Review will sharpen your intuitive focus on your important projects as you deal with the flood of new input and potential distractions coming at you the rest of the week.” – David Allen, Getting Things Done

En ugentlig gennemgang giver dig en retning og klarhed, hvilket er essentielt for din produktivitet.

Et objektivt perspektiv på din indsats

En ugentlig gennemgang er med til at give dig objektivt syn på din arbejdsindsats. Det giver dig tid og plads til, at reflektere over den måde du har brugt din tid, hvilke opgaver du har prioriteret og hvad det samlet set har resulteret i.

For at lede din ugentlige gennemgang bør du derfor formulere nogle spørgsmål, som tvinger dig til at reflektere og være konstruktiv, når du kigger på den forgangene uge.

Det kunne være spørgsmål som:

  • Hvordan har jeg klaret mig i forhold til, hvad jeg havde planlagt?
  • Er der noget, som er kommet i vejen for min produktivitet i løbet af ugen?
  • Hvad har jeg gjort særligt godt i denne uge?

Det det handler om er at finde frem til, hvad du har gjort godt og hvad der kunne gøres bedre. Dernæst gælder det om at afkode nogle mønstre og spørge sig selv:

Eks. Hvorfor var jeg så motiveret for at arbejde i denne uge? Og hvordan kan jeg finde ind til- og implementere det i næste uge?

Planlæg den kommende uge

Brug også din ugentlige gennemgang til at planlægge den kommende uge. Hvis du ved at der er en plan for det arbejde du skal til at udføre, og at den plan vil føre dig tættere på dit ugentlige, månedlige og årlige mål, vil det være meget mere motiverende, og ikke mindst nemmere, at gå i gang og levere et godt stykke arbejde.

På den måde, kan du starte hver dag med en gameplan, som du har lavet da du sad med din ugentlige gennemgang og havde det strategiske overblik.

Du kommer altså ud af det reaktive mode og ind i det proaktive, som vil booste din produktivitet.

Forbedre dig fra uge til uge

Hvis du har for øje at ville booste din produktivitet, vil en ugentlig gennemgang være lige noget for dig. Udover tid til planlægning, giver det også tid til at kigge på din udvikling.

Sørg for at udvælge nogle KPI’er (nøgle performance indikatorer), som du kan kigge på og måle din fremgang ud fra.

Det kunne eksempelvis være handlende kunder, møder booket eller emails indsamlet.

Jeg måler blandt andet mig selv på, hvor meget jeg skriver, hvor mange emailadresser jeg indsamler og hvor mange af mine læsere, som kommer tilbage og læser mere.

Din personlige tjekliste

Jeg anbefaler dig, at du laver en skabelon til dig selv. Den må meget gerne ændre sig hen af vejen, men sørg for at inkluder de spørgsmål og opgaver til alle de fem nedestående kategorier.

Et billede, der indeholder bord

Automatisk genereret beskrivelse

Det kunne eksempelvis være: Nå til bunds i mine emails, under orden. Der findes intet bedre end at starte ugen med en tom indbakke.

Det kunne også være: Tjek om mit arbejde i denne uge, har bidraget til mit månedlige mål, under mål.

Ved at have en tjekliste med punkter, som du slavisk går igennem sikre du dig, at du får mest ud af din ugentlige gennemgang, og at du skaber de bedste rammer for produktivitet i den kommende uge.

Her er fem spørgsmål som du bør stille dig selv når du har lavet din tjekliste:

Indeholder min ugentlige gennemgang…

  • Plads til at få ro og orden, fysisk, digitalt og mentalt?
  • En præcis gennemgang af den forgangne uge?
  • Muligheden for at evalurer min fremgang på mine primære mål?
  • En plan for den kommende uge?
  • Plads til at kultivere inspiration og spontanitet?

Kom godt i gang med din ugentlige gennemgang

For at komme godt i gang med at benytte sig af ugentlige gennemgange bør du sætte det ind som en begivenhed i din kalender.

Jeg foretrækker at lave min ugentlige gennemgang om søndagen. Jeg er begyndt at se søndagen som starten på ugen, hvor jeg har godttid til at fordybe, forbedrede og forbedre mig.

Start med at sætte en til to timer af. Nogle gang vil det tage halvanden time og andre gange vil du vær færdig og klar efter 30 minutter.

Det vigtigste er, at du er vedholden og holder aftalen med dig selv. Skulle det af en eller anden årsag blive forhindret, så sørg for at få det gjort tidligere eller senere på dagen, bare du ikke springer over.

3 tips til din ugentlige gennemgang

Vær objektiv; Forstil dig selv som en konsulent du har hyret ind til at kigge på dit arbejde og give dig nogle råd til hvordan du kan forbedre dig. En konsulent bliver nødt til at være objektiv og lave sine konklusioner ud fra faktum.

Vær effektiv; En ugentlig gennemgang må endelig ikke tage for lang tid. Gå fra et punk og videre til det næste uden at sidde fast i det samme punkt for længe. Gør du ikke det kan din gennemgang hurtigt komme til at tage for meget af din tid, og blive for uoverskuelig at få gennemført.

Vær venlig; Det skal ikke være en straf at lave sin ugentlige gennemgang, tvært imod. Du skal glæde dig og se frem til søndagen, hvor du får tid til at fordybe dig og planlægge. Find gerne en lille snack, som du spiser hver gang du skal lave din ugentlige gennemgang.

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *