“Det ene job har virkelig boostet det andet” | Interview med Viktor Heide

Viktor Heide: ”Vi er nok startet lidt anerledes end de fleste…”

Denne gang havde jeg fornøjelsen af at snakke med Viktor Heide. Viktor er 27 år, født og opvokset i Danmark, i Holte lidt nord for København. Han har dyrket sport på konkurrenceniveau hele sit liv.

Jeg hedder Martin Bjørn og er ung iværksætter. Jeg håber du vil nyde indlægget her på min iværksætter- og livsstilsblog. Rigtig god læselyst.

Viktor Heide er COO i virksomheden Contractbook, som er en virksomhed der arbejder med Effektiv kontrakthåndtering.

Viktor: ”Kontrakter er fundamentet for din forretning. Få styr på dem med Contractbook. Udform, underskriv og opbevar alle dine juridiske dokumenter ét, sikkert sted.”

Besøg Contractbook her

Viktors vej ind i tech

”Jeg har nok haft en lidt utraditionel vej ind i tech. Jeg har aldrig været så meget til uddannelse eller jeg har aldrig været så god til at sidde stille, er nok mere rigtigt at sige.”. Viktor fortæller at han arbejdede fra han var 14 år gammel og fik hans første seriøse job som 17-årig. Her blev han ansat som afrydder på en natklub i København. Blot et halvt år efter var han chefafrydder og skulle til at lægge vagtplaner for de andre afryddere. Viktor: ”Som 19-årig blev jeg tilbudt at rykke over på den restaurant der hedder Cock’s And Cows som køkkenmenneske, og 3-4 måneder efter var jeg køkkenchef for 30 mennesker. Der var jeg så i to år og blev derefter headhuntet til Parken, hvor jeg ledte et stort digitalt projekt. Fra det digitale projekt har jeg så arbejdet sammen med de gutter, som jeg driver selskab med i dag. Så har vi lavet Contractbook, altså rigtig tech-startup de sidste tre år.

Uddannelse

Viktor har som mange andre taget en STX, altså en normal gymnasial uddannelse, udover sin folkeskole. Han har senere uddannet sig på CPH Business, hvor han har læst til serviceøkonom.

Jeg spurgte Viktor om han har haft gavn af sin uddannelse i de projekter han er i, i dag. Viktor: ”Rent fagligt, nej. Men der var en praktik i det forløb, på det sidste studie, som gjorde at jeg skulle vælge et sted at gå i praktik og der arbejdede jeg allerede lidt sammen med de to gutter som jeg laver noget med i dag.”

Da Viktor startede på sin uddannelse, havde han allerede seks års konkret arbejdserfaring og havde været leder for mere end 500 mennesker. Viktor: ”Jeg havde prøvet det hele i praksis, så det var sådan lidt trivielt at få at vide hvad der står i bogen.”. Viktor lægger meget vægt på, at der intet er i vejen med uddannelse, men mener at den nok bare havde været mere aktuel, fem år tidligere i han karrierer.

Konkurrencesport

Viktor: ”Jeg tror en stor del af min arbejdsmoral og generelt mit gå-på mod, kommer fra min tid i basket. Jeg havde en serbisk træner i 14 år. Så når man bliver oplært, som 12-årig, i at du løber til du besvimer, så sætter det sig og det har nok også gjort at jeg er blevet lidt mere stædig end gennemsnittet.”. Viktor nævner også disciplinen, noget jeg selv kender fra karaten. Det at skulle møde op altid, uanset hvor træt man er, have en træner der hele tiden forventer noget af en og ikke mindst have et niveau at opretholde.

Iværksætter?

Jeg har på det seneste været nysgerrig på, hvornår man egentlig kan kalde sig, iværksætter og om dem, jeg ser som iværksættere, selv kalder sig for iværksættere. Kommentér gerne din holdning til dette spørgsmål nedenunder indlægget. Jeg spurgte derfor Viktor om han kalder sig selv for iværksætter, Viktor: ”Nej, jeg er blevet lidt allergisk overfor udtrykket. Jeg skelner også meget hårdt mellem at være iværksætter og være selvstændig. Jeg synes der er meget stor forskel på de to begreber.”. Viktor spurgte så indtil om jeg var medlem af diverse iværksætter-Facebook grupper, hvor han mener der er uhyggelig mange selvstændige, som bruger ordet iværksætter om dem selv. Han fortæller også: ”De har i hvert fald ikke samme mindset som mig, de har nok gjort det for ikke at have en chef og for at have deres egen lille forretning hvor der ”bare” skal være til en lønning der er tilsvarende den de havde fået i et normalt job.”.

Så selvom Viktor ikke kalder sig selv iværksætter, ville han alligevel placere sig i den boks, når det bliver delt op på en sådan måde. Viktor: ”Jeg ville aldrig kalde mig selv selvstændig, jeg ville sige at jeg drive et tech-selskab. Jeg synes det er blevet lidt udvandet at være ”iværksætter””.

Jeg forsøgte så at spørge lidt indtil hvornår Viktor, så mener at man kan kalde sig iværksætter. Hvilket han svarede til: ”Når det er mig, som har skabt de rammer vi sidder i. (…) Når man har startet noget op fra bunden”.

”Min stærkeste side er klart min stædighed og nogle gange er det også min største svaghed” – Viktor Heide

Jeg spurgte indtil Viktors barndom og om der altid har været noget iværksætter i ham, hvilket han svarede til: ”Jeg fandt engang, da jeg ryttede op på mit gamle børneværelse, sådan en bog hvor jeg havde skrevet idéer ned. Der er ingen i min familie, der siger iværksætter, så det er ikke fordi at jeg kommer fra en familie der har fået mig i den retning. De er alle sammen læger, akademikere eller noget i den dur. Jeg tror ikke jeg havde tænkt det, da jeg gik i gymnasiet. Jeg havde idéer, snakkede og brainstormede – man har sgu nok altid kunne se det. Jeg har altid haft sjove idéer og tænkt over hvordan man løser problemer som ikke er løst. Jeg har altid bare taget ting på mig og fikset ting. Fra mit første job af – har jeg altid startet et sted og endt med, 5 måneder senere, at have overtaget alt det de andre ikke kunne finde ud af”. Jeg spurgte dybere indtil, om det ikke har været en enorm presset levemåde at påtage sig de andres opgaver, alle de steder man er, hvilket Viktor meget ”iværksætteragtigt” svarer til: ”Jeg keder mig hvis jeg ikke gør det. Jeg er rigtig dårlig til at lade ting være, som jeg kan se at jeg kan gøre bedre”. Viktor fortæller om hans tid som køkkenchef, han blev forfremmet efter kun fem måneder i køkkenet. Blot en uge efter, skulle han fyre de første ti mennesker.

”Det var sjovt bare at blive kastet ud i det – det er der man lærer mest” – Viktor Heide

Opstart af Contractbook

”Vi er nok startet lidt anerledes end de fleste”. Viktor fortæller om hvordan de tre kammerater, han i dag driver Contractbook med, havde et digitalt produkt-studie sammen. Her udviklede de digitale løsninger og identiteter. De havde startet med store kunder som Danske Bank, Mobile Life og havde senere mindre kunder hvor de byggede platforme til andre. En dag havde der været en snak på kontoret om, hvordan det kunne være at alt var digitalt, på nær kontrakter – det måtte kunne løses smartere. ”Det spikede en brainstorming og så har det ene taget det andet. Der blev udviklet, præsenteret en løsning og efter vi havde formet en løsning på problemet, samlede vi et team og så blev mediehuset brugt som partner. Hvis man så spoler tiden et halvt år frem, så har Contractbook taget så meget fart så det har opspist mediehuset”. Det lille udviklingshus, som i dag er blevet til Contractbook havde altså, allerede ved starten på den nye begyndelse, hyret og fyret de første 25 medarbejdere, ansat udviklere og havde en kultur.

”Vi er de bedste til det vi laver” – Viktor Heide

Når du kom fra kokkeverden, var du så ikke nervøs for at springe ud som iværksætter, i en helt anden branche? Viktor: ”Nej, egentlig ikke. Både i Cock’s and Cows og i Telia parken var arbejdet langt mere operationelt end det var restauration. En burger restaurant er ikke på den måde et køkken – det er samlebånd. Så det er lidt det samme jeg laver i dag, det bare tech og ikke i et køkken. Det handler om at super-optimere processer.  Jeg har faktisk lavet tre små startups før Contractbook, bare i et meget kontrolleret miljø. På Cock’s And Cows fik vi leveret alt, så det var klar. Bollerne var skåret, tomaterne var snittet og bøfferne var formet ligesom på McDonalds. Det var mig der lavede hele forretningsplanen og hele indkørslen af at in-house det. Så det var ligesom at lave et startup – det var bare under en organisation, hvor jeg havde et budget, massere timer, plads og penge.

”Det ene job har virkelig boostet det andet” – Viktor Heide

Viktors succes

Jeg spurgte Viktor hvad han mener har været afgørende for hans succes i dag, hvilket han svarede, meget tjept, til: ”Mit netværk. 100 procent. Meget, meget tidlig gik jeg op i at have +500 mennesker på min LinkedIn. Jeg startede meget tidligt med at Connecte med folk, få et nummer, sat billede på”. Jeg spurgte derfor Viktor til råds – hvordan får man sig et godt netværk med værdifulde forbindelser? Viktor: ”Man går op i det – man dyrker det. Husk at gå ud og mød folk og snak med dem i virkeligheden. Kaster sig ud i at tage til events, i starten tog jeg til tre event om ugen hvor jeg bare var ude at møde mennesker og få visitkort. Man skal også gå op i ens LinkedIn, sørger for at den ser pæn og ordentlig ud. Men lad vær’ med at sige ja til alt og alle. Der skal være en lille mening med det”.

Besøg Viktor’s LinkedIn-profil HER og bliv inspireret.

”Gå op i dit netværk – det er det der har fået mig til hvor jeg er i dag” – Viktor Heide

Jeg var nysgerrig på hvad der motiverede Viktor, om der var en bestemt ting eller noget han så frem imod. Viktor svarede: ”At lære noget selv og udvikle mig selv, det er helt vildt vigtigt. Jeg skal gerne have sluttet hver dag med at have lært noget nyt. Min mål i livet er at gøre en forskel, det lyder måske lidt selvhøjtideligt, men at lave noget der gør en forskel”.

Råd til fremtidens iværksætter

Som med de andre jeg har interviewet, var jeg også interesseret i at høre hvad Viktor ville give af råd til fremtidens iværksætter. Rådet han kom med var: ”Dyrk dit netværk. Lær at sælge”. Kort og godt.

Læs også Morten Resen’s råd til fremtidens iværksætter HER

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *